Kitos sritys
Vaikų odontologija

Liežuvio ir lūpų pasaitėliai

rugpjūčio 24d., 2021

Trumpi liežuvio ir lūpų pasaitėliai iki šių dienų yra itin jautri tema. Koreguoti ar neliesti – dilema, kelianti diskusijas ir klausimus ne tik mažamečių tėvams, bet ir patiems gydytojams. Vieni jų teigia, jog atlikti pasaitėlių korekcijos procedūras nėra būtina. Tuo tarpu kiti yra įsitikinę šios procedūros būtinumu. Ką daryti šioje situacijoje ir kas yra teisus?

Pasaitėlis yra įvairaus storio minkštojo audinio klostė, jungianti liežuvį su burnos dugnu bei lūpas su dantenomis viršutinio ir apatinio žandikaulių centruose. Trumpas pasaitėlis yra įgimta patologija. Kadangi pasaitėliai prilaiko ir riboja lūpų ir liežuvio viršūnėlės judesius, yra teigiama, kad trumpi pasaitėliai gali trukdyti naujagimiui tinkamai žįsti, o paaugusiam vaikui gali sukelti problemų artikuliuojant garsus. Yra manančių, kad trumpas liežuvio pasaitėlis ne tik trukdo taisyklingai ištarti tam tikrus garsus, bet ir gali įtakoti kalbos raidą.

Trumpi liežuvio ir lūpų pasaitėliai yra koreguojami chirurgine operacija, kuri yra labai paprasta – tai yra pasaitėlio pakirpimas panaudojant lazerį ar kitokias chirurgines technikas (žirklutes ar skalpelį). Odontologijos klinikos „Denticija” gydytojai savo mažiesiems pacientams siekia užtikrinti saugią ir kokybišką burnos sveikatos priežiūrą, todėl šios procedūros yra atliekamos tik išskirtiniais atvejais, kuomet chirurgas, atlikęs visas būtinas paciento apžiūros procedūras, įvertina patologijos rimtumą. Kadangi apytiksliai iki 2-3 metų po gimimo pasaitėlis dar gali formuotis, jei jis netrukdo kūdikiui žįsti, medikai rekomenduoja palaukti ir tik tada iš naujo įvertinti situaciją. Dažnais atvejais ši problema išsisprendžia be chirurgų įsikišimo.

Anot odontologijos klinikos „Denticija” gydytojo odontologo, burnos chirurgo Andriaus Petrausko, „mano kriterijai liežuvio pasaitėlio korekcijos klausimu gana paprasti – ar atlikti procedūrą sprendžiu tik po apžiūros, kurios metu suskirstau pacientus į tris amžiaus grupes: kūdikiams atlieku korekcijas kuo ankstesniame amžiuje – vos tik išaiškėjus problemoms dėl nesklandaus žindymo (geriausia iki 3 mėnesių amžiaus, nes vyresnius kūdikius yra sunku išlaikyti kokybiškam darbui atlikti, ir procedūra netenka prasmės); 5-7 metų vaikai dažniausiai kreipiasi logopedo siuntimu dėl netaisyklingo garsų tarimo, tačiau šiuo atveju yra būtina atidi paciento apžiūra, kad išgryninti sutrikimo priežastis (mat yra vaikų su prisegtais pasaitėliais bei raiškiai kalbančių ir yra vaikų su laisvais liežuviais, be pasaitėlio, tačiau švepluojančių); retai, tačiau pasitaiko atvejų kuomet ortodonto siuntimu arbą po traumų kreipiasi vyresni vaikai ir suaugę.”

Kalbant apie lūpų pasaitėlio korekciją, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dygstant dantims ir augant žandikauliams, pasaitėlis natūraliai pasislenka į viršų. Todėl odontologai nerekomenduoja skubėti operuoti prisegtos lūpos bei ragina palaukti iki kol bent iki pusės pradygs nuolatiniai iltiniai dantys (apie 11-13 metus). Anot gydytojo odontologo A. Petrausko, „viršutinės lūpos pasaitėlio korekciją mažiems vaikams atlieku tik esant padidintam apnašo kaupimuisi prie viršutinių centrinių kandžių, arba, jei pasaitėlis nuolat traumuojasi, išrausta, skauda. Laikausi pozicijos, kad nesant minėtų nusiskundimų, iš prisegtos lūpos dažniausiai yra išaugama.”

Jei susidūrėte su trumpo liežuvio ar lūpų pasaitėlio problema, kreipkitės į odontologijos klinikos „Denticija” specialistų komandą. Mums rūpi mūsų pacientų burnos sveikata, todėl siekiame suteikti tik atsakingą ir veiksmingą medicininę pagalbą, atsižvelgiant į kiekvieno paciento individualią sveikatos būklę.
Skaityti daugiau
Suskleisti