Vaikų odontologija

Kaip išvengti bėdų su vaikų dantukais?

birželio 10d., 2024

Maži dantys – dideli rūpesčiai? Nebūtinai! Vaikų odontologė Eglė Vitaitė sutiko pasidalinti patarimais, kaip užbėgti už akių visai nevaikiškoms dantukų bėdoms. Sužinokite, kokią įtaką dantukų sveikatai turi mityba, kokie kasdieniai įpročiai padeda išlaikyti juos sveikus ir kaip galima būtų padaryti, kad vizitai pas vaikų gydytoją taptų kuo malonesni. Juk sveika šypsena – tai pasitikėjimas savimi ir džiaugsmas kiekvieną dieną!

1. Sveikų dantukų paslaptis… lėkštėje!

Sveika mityba yra labai svarbi norint išlaikyti stiprius ir sveikus dantis. Kai vaikai vartoja per daug saldžių, rūgščių ir daug angliavandenių turinčių maisto produktų, tai sukelia tokias dantų problemas, kaip dantų ėduonis ar erozijos. Taigi svarbu skatinti mažuosius valgyti daugiau vaisių ir daržovių, kurie itin naudingi mūsų sveikatai, ir kiek tik įmanoma riboti saldumynus bei gazuotus gėrimus.
Rinkitės sveikus užkandžius, kaip antai riešutai, kiaušiniai, įvairios daržovės ir vaisiai, nesaldinti pieno produktai. Šie produktai skatina seilių gamybą ir natūralų dantų apsivalymą.
Ne toks sveikas variantas – džiovinti vaisiai, keiskite juos šviežiais ir kietais, nelipniais vaisiais.

2. Nepamirškite vandens!

Burnytės sveikatai itin svarbu suvartoti pakankamai vandens. Vanduo padeda išlaikyti drėgną burnos ertmę ir neutralizuoti ten esančias rūgštis, kurios gali pažeisti dantukų emalį.

3. Dantukų valymas – iššūkis tėvams!

Skatinkite vaikus valytis dantis du kartus per dieną – ryte ir vakare, naudojant tinkamą dantų šepetėlį ir dantų pastą su fluoru. Iki 7-8 metų mažyliui dantis turėtų valyti tėvai. Kada šios procedūros jau gali imtis pats vaikas? Vienas kriterijų – tada, kai jis jau moka gražiai rašyti!

4. Burnos higiena – tai ne tik dantys.

Mokykite vaikus naudoti liežuvio valiklį bent kartą per dieną, geriausia – vakare. Liežuvyje kaupiasi daug bakterijų, kurios gali sukelti blogą burnos kvapą ir kitas burnos ligas. Valant liežuvį galima pašalinti bakterijas ir išlaikyti gaivų burnos kvapą.

5. Nevėluokite supažindinti su tarpdančių siūlu!

Tarpdančiuose emalis labai plonas, dantys šiuose paviršiuose daug greičiau genda, todėl tarpdančių valymas yra labai svarbus ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams.

6. Skalavimo skystis tikrai nebūtinas.

Apskritai patarčiau skalavimo skysčius palikti parduotuvių lentynose, ypač tuos, kurių sudėtyje gausu alkoholių.

7. Rinkitės geriausią dantų šepetėlį!

Reikėtų atsižvelgti į šiuos faktorius:
Dydis. Dantų šepetėlis turėtų būti pritaikytas vaiko burnai ir dantims. Jis neturėtų būti per didelis, todėl geriau rinktis dantų šepetėlį su mažesne galvute.
Kietumas.
Šepetėlio galvutė ir šereliai turėtų būti minkšti, tai apsaugos vaiko burnos gleivinę nuo pažeidimų
Dizainas. Geriausia rinktis vaikams pritaikyto dizaino, nenuobodų šepetėlį – spalvingą, su mėgstamų animacinių filmų personažais. Taip dantukų valymo procesas taps smagesnis ir mažylis mielai jį prisimins.
Komfortas. Net jei vaiko dantis valo tėvai, visų pirma reikėtų rinktis tokį šepetėlį, kurį patogu paimti vaikui – juk jis irgi turėtų aktyviai dalyvauti procese ir kasdien mokytis valytis dantukus prižiūrint suaugusiesiems.

8. Skaitykite dantų pastos sudėtį.

Renkantis pastą labai svarbu atidžiai perskaityti sudėtį ir pirkti tokią, kuri turi fluoro (pagal vaiko amžių), ksilitolio, hidroksiapatitų. Fluoras apsaugo nuo ėduonies. Ksilitolis mažina burnos rūgštingumą ir padeda kovoti su ėduonį sukeliančiomis bakterijomis. Hidroksiapatitas užpildo pažeista emalį ir dentininą, mažina dantukų jautrumą.

9. Kramtomoji guma – gerai, bet yra niuansų.

Kramtomoji guma vaikams tikrai nekenkia jeigu ji neturi savo sudėtyje cukrų. Būtinai atkreipkite dėmesį, kokie saldikliai naudojami. Vaikų dantims naudingas ksilitolis, kuris skatina seilių gamybą ir natūralų dantų apsivalymą. Kramtant gumą gerinama dantenų kraujotaka, skatinamas žandikaulio vystymasis. Tiesa, nerekomenduočiau gumos mažesniems nei 4 metų vaikams, mat kyla pavojus užspringti. Taip pat mažieji, kurių dantukuose jau yra plombų, turėtų jos kramtyti kuo rečiau. Be to, nepatarčiau duoti kramtomosios gumos vaikams tuo metu, kai jie aktyviai juda – sportuoja, žaidžia judriuosius žaidimus.

10. Planuokite profilaktinius apsilankymus pas odontologą tinkamu laiku.

Nepalikite vizito paskutinei minutei. Rekomenduočiau profilaktinius tyrimus atlikti mokslų metų antroje pusėje. Pažyma galios metus laiko. Jeigu gydytojas ras sugedusiu dantų, vasaros metu galėsite ramiai juos gydytis nepraleisdami pamokų. Ir dar labai norėčiau tėvelius paskatinti pas odontologą lankytis rytais. Tada mažieji pacientai dar nebūna pavargę ir daug geriau bendradarbiauja su gydytoju: lengviau pabūna reikiamą laiką išsižioję, yra ne tokie dirglūs, kas ypač svarbu jautriems pacientams.

Kada paskutinį kartą lankėtės pas vaikų odontologą? 

Skaityti daugiau
Suskleisti