Vaikų odontologija

Kuo svarbus vaikų dantų profilaktinis patikrinimas?

rugpjūčio 23d., 2024

Nepaisant to, kad dantukai, atrodo balti ir sveiki, jų neskauda…Kasmet būtina apsilankyti vaikų gyd. odontologo kabinete dantukų būklės profilaktiniam patikrinimui. Tad ką per šią apžiūrą tikrins ir kodėl ji tokia svarbi? Į svarbius tėvelių klausimus atsako odontologijos klinikos „Denticija“ vaikų gydytoja odontologė Rūta Minkevičienė.

Nuo kokio amžiaus vaikams reikalinga kasmetinė profilaktinė patikra?

Profilaktinė patikra reikalinga visiems vaikams, kurie lanko ugdymo įstaigas – darželius ir mokyklas. Taigi amžius labai varijuojantis – nuo 1 metukų iki 18–19 metų, kai baigiama mokykla.

Gydytojo odontologo patikra prieš pradedant lankyti ugdymo įstaigą ar sugrįžtant į ją po vasaros atostogų yra privaloma, kaip ir vizitas pas šeimos gydytoją. Po dantukų būklės įvertinimo išrašome elektronines dantų sveikatos pažymas: padarome įrašą, kuris galioja metus nuo užpildymo dienos.

Ar tikrai toks profilaktinis dantukų patikrinimas būtinas kartą per metus?

Be jokios abejonės. Naudų yra labai daug, nes ne tik pasakome, ar yra pažeistų dantų, ar ne, bet ir vaiko burnos higieną įvertiname, visą burnos sveikatą, sąkandį.

Galbūt reikia kažkur geriau išvalyti arba pradėti vaikui valyti tarpdančius, galbūt reikia kažką silantuoti ar jau apsilankyti pas gydytoją ortodontą, miofunkcinės terapijos specialistą. Visus šiuos dalykus pažiūrime ir edukuojame tėvus.

Taigi nauda šeimai didelė! Savo pacientus kviečiuosi visada kas 6 mėnesius, kad galėčiau pamatyti, kaip sekasi, pastebėti anksti „blogus“ dalykus. Man metai yra per ilgas laiko tarpas.

Dažnu atveju po metų susitikusi su vaiku randu kažką, kas jau prašosi gydymo. Jei labai bloga situacija burnoje, blogi higienos įpročiai ar kažką palieku stebėti, tai pradžioje net kas 3–4 mėnesius kviečiu apsilankyti vaikų odontologo kabinete.

Kai kuriems mažyliams net ir profilaktinis vizitas pas odontologą, kurio metu, anot tėvelių, „nieko tau nedarys“, kelia stresą. Kaip šiam apsilankymui pasiruošti?

Kaip tik to nieko nedarys ir reikia vengti pasakojant vaikučiui apie tai, kas vyks apžiūros metu. Net jei visi dantukai – sveikutėliai, gydytojas odontologas vis tiek atliks keletą manipuliacijų, apie kurias mažyliui būtina žinoti iš anksto, kad jis jaustųsi ramiau.

Juk kai jis sėdi išsižiojęs odontologo kabinete ir nė nenumano, ką gydytojas su tais keistais instrumentais veikia jo burnoje, išties gali kilti nerimas. Todėl papasakokite vaikui apie vizitą kuo išsamiau: kur jis eis ir pas ką, paaiškinkite, kad bus atliekama apžiūra specialiu veidrodėliu įjungus ryškesnę šviesą, atidžiai patikrinama dantukų sveikata ar skaičiuojami dantukai.

Pasiruošimas labai priklauso ir nuo vaiko amžiaus. Paaugliui pakanka pasakyti, kad eis pasitikrinti dantų, o darželinukui jau daugiau reikės papasakoti, pažaisti namuose pacientą ir gydytoją, pavartyti knygutes ar pažiūrėti filmukus.

Apskritai, pasiruošimas vizitui pas odontologą labai priklauso nuo vaiko asmenybės. Atkreipkite dėmesį, kaip mažylis geriausiai priima informaciją – ar jam užtenka žodinio papasakojimo, ar jam reikia vizualiai parodyti, kaip viskas vyksta. Juk galite net ir pasižiūrėti vaizdo įrašų, kaip atliekama dantukų patikra. Pamačius viską iš šono, tikrai nebebus taip baisu, taip nejauku.

Dažniausios vaikų ir paauglių dantų problemos, su kuriomis susiduriate / kurias pastebite vizito / patikrinimo metu?

Patiems patiems mažiausiems – priekinių dantų ėduonis. Kiek vyresniems, kai pieniniai krūminiai dantukai susiglaudžia, – tarpdančių ėduonis. Praleidžiamas tarpdančių valymo etapas, toks ėduonis sunkiau matomas burnoje, ateinama jau turint didelių pažeidimų. Priešmokyklinukams bei pradinukams dėl laiku neuždedamų silantų taip pat dažnai atsiranda pirmųjų pažeidimų nuolatinių krūminių dantų vagelėse. Ne visus tėvelius pasiekia informacija apie silantus ir apie galimybę juos dėtis nemokamai poliklinikose pagal gyvenamąją vietą.

Paauglių bėdos – dantų ne(iš)valymas, ėduonis nuolatiniuose dantyse. Paauglystės laikotarpiu dygsta antrieji krūminiai dantys, o jie yra tikrai sunkiai pasiekiami. Susiduriu su tuo, kad dar nespėja visai išdygti, o jau matomas ėduonis. Vėlgi svarbu laiku silantuoti ir edukuoti, kaip ir kuo išvalyti dantis.

Trumpai apžvelgiau pagrindines problemas, kurias aš sprendžiu, bet reikia ir stebėti, ar neatsiranda blogų įpročių (ar čiulptukas per ilgai nenaudojamas, ar piršto nečiulpia, kaip kvėpuoja – per nosį ar per burną, kaip liežuvį laiko…). Mūsų užduotis – laiku pastebėti, informuoti tėvus ir nukreipti reikiama linkme ar siųsti pas tą specialistą, kuris gali pagelbėti.

Jei turite neatsakytų klausimų, susidūrėte su vaikų dantų problemomis ir norite, kad jūsų vaikas jaustųsi jaukiai ir komfortiškai dantų apžiūros metu – vaikų gydytojai odontologai lauks jūsų „Denticija“ klinikose.

Skaityti daugiau
Suskleisti