Vaikų odontologija

Ortodontinis gydymas kapomis tinkamas ir vaikams: ką reikia žinoti?

rugsėjo 19d., 2024

Ortodontinis gydymas svarbus ne tik estetiškai dailiai šypsenai – jis padeda išvengti rimtų burnos ir sveikatos problemų. Odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoja odontologė ir ortodontė Ona Nagreckaitė pasakoja, kaip šiuolaikinės skaidrios kapos tampa efektyviu pasirinkimu vaikams, padedančiu nuo ankstyvo amžiaus spręsti ortodontines problemas.

Kada reikėtų kreiptis į ortodontą?

Nemažai tėvų mano, kad ortodontinis gydymas reikalingas tik tada, kai dantys yra akivaizdžiai kreivi. Tačiau netaisyklingas sąkandis gali sukelti ne tik estetinį diskomfortą, bet ir įvairių sveikatos problemų. Negydomos ortodontinės problemos gali pasireikšti veido, žandikaulio raumenų, galvos ar net ausų srities skausmais. Taip pat galimas per greitas ar asimetriškas dantų dėvėjimasis, dantų ir plombų lūžiai, dantenų recesijas. Be to, netaisyklingai išsidėstę dantys skatina apnašų kaupimąsi, o tai padidina ėduonies riziką.

Šie požymiai ne visada yra akivaizdūs, tačiau jų ignoravimas gali sukelti rimtesnių problemų ateityje. Optimalus laikotarpis profilaktiškai apsilankyti pas ortodontą – apie 7-uosius metus, kai jau gali pasireikšti ankstyvieji netinkamo žandikaulio augimo ar dantų padėties požymiai. Anksti pastebėjus šias problemas, galima išvengti sudėtingesnio gydymo vėliau.

Kodėl verta rinktis dantų tiesinimo kapas vaikams?

Dėl nuolatinės technologinės ir medicininės pažangos, skaidrios kapos vaikams tampa vis populiaresniu ortodontinio gydymo sprendimu. Keli jų privalumai:

  • Estetika ir komfortas: kapos yra skaidrios ir beveik nematomos, todėl vaikams gali būti mažiau nejauku jas nešioti. Be to, kadangi jos pagamintos iš lygaus, elastingo plastiko, jos nebraižo skruostų, kitaip nei breketai. Tai ypač patogu aktyviai sportuojantiems vaikams.
  • Lengvesnė burnos higiena: kitaip nei breketai, kurie apsunkina dantų valymą ir taip gali skatinti apnašų kaupimąsi, kapas galima nusiimti valgant ir valantis dantis. Tai užtikrina geresnę burnos higieną ir mažesnę ėduonies riziką.
  • Geresnė mityba: breketai riboja tam tikrų maisto produktų vartojimą, tačiau gydant dantis kapomis, vaikai gali nevaržomai valgyti įprastą maistą. Tai gali paskatinti sveikesnės mitybos įpročius, nes nėra būtina vengti kieto ar lipnaus maisto.
  • Mažiau vizitų pas gydytoją: kapos, palyginus su breketais, reikalauja retesnių apsilankymų gyd. odontologo kabinete, o tai gali sutaupyti laiko užimtoms, užsienyje gyvenančioms ar daug keliaujančioms šeimoms.

Ar kapos tinka kiekvienam vaikui?

Nors gydymas kapomis tinkamas net 99,5 proc. atvejų, tačiau turintiems ypač didelių žandikaulio augimo anomalijų ar sunkių sąkandžio problemų, breketai gali būti tinkamesnis pasirinkimas. Be to, gydymo kapomis sėkmė priklauso nuo vaiko motyvacijos, nes jas būtina nešioti bent 22 valandas per parą. Atvykus pas gydytoją ortodontą, jis atidžiai įvertins kiekvieną atvejį ir parinks geriausią gydymo būdą, atsižvelgdamas į sąkandžio sudėtingumą, vaiko amžių ir pasiryžimą klausyti gydytojo nurodymų.

Jeigu svarstote apie ortodontinį gydymą savo vaikui, kviečiame pasikonsultuoti su mūsų specialistais. Susisiekite su „Denticija“ specialistais telefonu +370 660 07770 ir mes padėsime Jums rasti geriausią sprendimą.

Skaityti daugiau
Suskleisti