Atmintinė

Kaip elgtis po danties šalinimo?

rugsėjo 30d., 2024

Kraujavimas

Tai įprastas procesas po atliktos danties rovimo procedūros. Apie 20–30 min. po rovimo lengvai sukandę laikykite įdėtą tamponėlį. Jei kraujavimas nesiliauja, gydytojui pakeitus naują tamponėlį laikykite jį sukandę dar 20–30 min. Jei reikia, pakartokite dar kartą. Rausvos seilės (su negausia kraujo priemaiša) pirmą parą po danties rovimo yra visiškai normalu.

Rūkymas ir alkoholis

Po danties rovimo rekomenduojama nerūkyti ir nevartoti alkoholinių gėrimų mažiausiai 24 val. po procedūros. Tiek rūkymas, tiek alkoholis kenkia gijimo procesui ir gali paskatinti komplikacijų atsiradimą.

Skalavimai

Jokiu būdu neskalaukite burnos ir nespjaudykite seilių mažiausiai 24 val. po danties rovimo, nes iš žaizdos gali pasišalinti kraujo krešulys. Praėjus 1–2 paroms po šalinimo, ypač po valgio, keletą dienų galite nestipriai skalauti dezinfekuojamaisiais tirpalais, kuriuos rekomendavo gydytojas. Skalaujant negalima naudoti didelės jėgos, antibakterinis tirpalas tik palaikomas burnoje iki 1 min. Stipriai skalaujant iš žaizdos gali pasišalinti krešulys ar vaistai, o tai gali daryti įtaką uždegimo vystymuisi.

Patinimas

Jei buvo atliktas operacinis danties šalinimas, kad mažiau tintų, operuotos vietos projekcijoje, ant žando, priglauskite ledo pūslę, suvyniotą į rankšluostį ar kitą audinį. Šaltis laikomas apie 20 min. intervalais su 15–20 min. pertraukomis ir tai kartojama 3–4 kartus, pirmomis valandomis po rovimo. Po operacinio danties šalinimo tinimas gali didėti pirmas 2–3 dienas. Tai normali pooperacinė eiga.

Skausmas

Ištraukus dantį, nuskausminimui vartokite gydytojo paskirtus vaistus nuo skausmo. Normalu, jei net ir vartojant nuskausminančius vaistus pirmas 2–3 dienas po danties šalinimo jausite nestiprų skausmą.

Maistas ir gėrimai

Valgyti ir gerti galite praėjus 2 val. po rovimo. Valgykite tik nekarštą, lengvai sukramtomą, minkštą maistą ir gerkite kambario temperatūros skysčius. Tai rekomenduojama daryti pirmąsias dvi dienas (24–48 val.) po rovimo. Rekomenduojama kramtyti sveikąja puse.

Siūlės

Negalima liesti siūlių liežuviu, nes taip traumuojama žaizda. Gydytojas turi paaiškinti, reikės pašalinti siūles ar ne. Jei taip, tampaskirs konkretų laiką. Tai dažniausiai daroma praėjus 6–14 d. po procedūros.

Vaistai

Jei jums buvo paskirta vaistų, vartokite juos nurodytu būdu paskirtomis dozėmis.

Burnos higiena

Tinkama burnos higiena pagreitins gijimą. Pirmosiomis dienomis po operacijos būkite atsargūs, kad nepažeistumėte operacijos vietos ir siūlų. Dantis valykite švelniai, nelieskite operuotos vietos. Mechaniškai dantis, esančius toliau nuo išrauto danties, valyti galima, tik nerekomenduojama naudoti dantų pastos. Tai padės išvengti skalavimo ir galimo krešulio pasišalinimo. Po maždaug 2 parų galite grįžti prie įprastos burnos higienos.

  • Visas Jums reikalingas dantų priežiūros priemones galite įsigyti mūsų klinikoje.

Fizinė ir kita veikla

Rekomenduojama vengti bet kokio fizinio krūvio bent 3–4 d. po danties šalinimo. Taip pat rekomenduojama vengti ir kaitinimosi procedūrų ne mažiau nei 1 sav. po danties šalinimo.

Pooperacinė priežiūra

  • Jei Jums buvo atliktas operacinis (chirurginis) danties šalinimas, gali būti, kad reikės gydytojo priežiūros (perrišimai, praplovimai) pooperaciniu laikotarpiu. Režimą ir galimus vizito laikus, reikiamus konkrečiai Jums, turi nurodyti operaciją atlikęs gydytojas.
  • Jei taikytos priemonės nepadėjo ir praėjus po danties šalinimo 3–5 d. stipriai skauda, nepadeda nuskausminamieji vaistai, išlieka ar didėja tinimas, kreipkitės į gydytoją. Stiprus skausmas ir didėjantis tinimas gali būti vienas iš komplikuoto žaizdos gijimo požymių.

 

Skaityti daugiau
Suskleisti