Dantų protezavimas

Dantų protezavimas: kada kokį metodą rinktis?

spalio 21d., 2024

Technologijos tobulėja itin greitai – šiai dienai yra daugybė skirtingų protezavimo metodų, padedančių atkurti prarastus dantis. Dėl pasirinkimo gausos gali būti sunku suprasti ir nuspręsti, kurį būdą rinktis konkrečiu atveju, kokie jų skirtumai, privalumai ir trūkumai. „Denticija“ gyd. odontologė Aušra Bieliauskienė dalijasi savo patirtimi ir žiniomis, kad būtų lengviau pasirinkti.

Dantų protezavimo metodų – ne vienas. Kaip žinoti, kurį rinktis? 

Aušra Bieliauskienė ragina sau atsakyti į keletą esminių klausimų: „Reikėtų įsivertinti, kokią funkciją turėtų atlikti protezuojamas dantis: jei tai priekinis, galbūt aktualesnė taps estetika, jei šoninis – ko gero prioritetu taps tvirtumas kramtant. Atsižvelgiant į tai bus lengviau parinkti medžiagas būsimo danties gamybai. Taip pat labai svarbu numatyti terminą, per kurį pacientas pageidauja atkurti trūkstamą dantį. Pagaminti laikinam protezui gali pakakti 1-3 dienų, o nuolatiniam – nuo savaitės iki keleto mėnesių“, – dėmesį atkreipia „Denticijos“ gyd. odontologė.

Ne ką mažiau svarbus momentas – biudžetas: „Pacientas turėtų įvertinti, kiek ketina skirti lėšų atsiradusios dantų problemos sprendimui ir tolesnei priežiūrai“, – sako odontologė.

Prarastą dantį galima atkurti ir per vieną dieną, bet jis bus laikinas

„Kai kuriais atvejais šiuolaikinės technologijos ir gydytojų patirtis leidžia atkurti dantį per vieną dieną, bet svarbu paminėti, kad tai bus tik laikinas sprendimas ant įsriegto implanto arba laikinas protezas fiksuotas ant gretimų nuosavų dantų . Tačiau  laikino danties estetika ir jo kramtymo funkcija pilnai neatstos prarasto danties ar kelių“, – atskleidžia odontologė Aušra.

Metalo keramika, cirkonis, eMAX: kuris protezavimo sprendimas estetiškiausias?

„Denticijos“ gyd. odontologė dalijasi visų trijų metodų savybėmis, kad pasirinkimas būtų kuo lengvesnis: „Metalo keramikos protezų trūkumas tas, kad jos apdaila yra skilinėjanti ir ilgainiui ties dantenomis gali atsirasti patamsėjimas. Privalumai – šie protezai tikrai patvarūs, stabilūs, pasižymi mažu šilumos laidumu, populiarūs dėl kainos ir kokybės santykio.

Pilno kontūro vainikėliai ar tiltai iš cirkonio savo sudėtyje neturi metalo lydinio, jie biologiškai labiausiai suderinami su natūraliais burnos gleivinės audiniais. Todėl nebūna uždegimų ar alerginių reakcijų. Taip pat pasižymi tvirtumu, stabilumu ir kur kas estetiškesniu vaizdu už metalo keramiką, tačiau siekiant skaidrumo būtina dengti papildomu porceliano sluoksniu. Šio sprendimo trūkumai – reikia nušlifuoti nemažą kiekį atraminių dantų kietųjų audinių.

eMAX ir stiklo keramika iš kitų išsiskiria biosuderinamumu – burnos ertmėje nesukelia uždegiminės, alerginės reakcijos. Suteikia ilgaamžį estetišką vaizdą, laikui bėgant nekinta nei spalva, nei blizgesys. Dėl nepakankamo tvirtumo atlaikyti kramtymo spaudimą, taikomas tik pavienių dantų atkūrimui ar jų dalims.

Apibendrinant, jei pacientas siekia estetiškiausio įmanomo vaizdo, artimiausias natūraliam dančiui sprendimas – eMAX ir stiklo keramika“, – trūkumais ir privalumais dalijasi protezavimo specialistė.

Vienas inovatyviausių metodų – hibridiniai protezai – visi dantys ant 4-6-8 implantų

Šis sprendimas rekomenduojamas pacientams, netekusiems visų arba didžiosios dalies vieno žandikaulio dantų: „Hibridiniai protezai pacientams garantuoja ne tik patogumą, bet ir šimtaprocentinį psichologinį komfortą – šypsena atkuriama neįtikėtinai natūraliai ir nereikia jausti jokio diskomforto dėl estetinio vaizdo. Šie protezai skirstomi pagal įsriegtų implantų skaičių (4, 6 arba 8) ir metodą, pagal kurį jie yra pagaminti – lieti arba frezuoti. Taip pat leidžia atkurti kokybišką kramtymo funkciją nepriklausomai nuo to, kiek dantų buvo prarasta“, – šio sprendimo atsiradimu džiaugiasi A. Bieliauskienė.

Protezavimo ilgaamžiškumas priklauso nuo gydytojo kvalifikacijos bei patirties, klinikos inovatyvumo ir paciento motyvacijos

Gyd. odontologė išskiria keturis dalykus, nuo kurių priklauso protezavimo sėkmė ir ilgaamžiškumas: „Pasirinktos protezavimo konstrukcijos; gyd. odontologo turimos patirties; klinikoje naudojamos įrangos, kuri turi būti šiuolaikiška – tai padeda užtikrinti gaminamo protezo tikslumą; paciento sveikatos būklės ir gyvenimo būdo – užsiima rizikingomis sporto šakomis ar ne, užsiima kasdiene burnos higiena ar ne, lankosi periodiškai pas odontologą ar ne“.

Padėti priimti galutinį ir teisingą sprendimą, kurį metodą rinktis, patars ilgametę patirtį turintys „Denticija“ specialistai. Klinikose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jūsų lauks ne tik rūpestingi savo srities profesionalai, bet ir lanksčios atsiskaitymo galimybės – su TLK kompensacija ar mokėjimas dalimis be pabrangimo.

Skaityti daugiau
Suskleisti