Burnos higiena

Profesionali burnos higiena nėštumo metu

kovo 31d., 2021

Nėštumas yra unikalus laikas moters gyvenime, kupinas laimės, laukimo, nežinomybės ir nerimo. Šis periodas pasižymi sudėtingais fiziologiniais pokyčiais, turinčiais įtakos moters emocinei ir fizinei sveikatai. Ne išimtis – burnos sveikata. Dėl hormoninių organizmo pakyčių nėštumo metu, beveik 100% nėščiųjų susiduria su burnos sveikatos problemomis. Pasikeitus seilių pH, ženkliai padidėja rizika atsirasti dantų ėduoniui, išsivystyti dantenų uždegimui bei periodontitui.

Odontologijos klinikos „Denticija” higienistė Aistė Kapustinskaitė ragina nėščiąsias reguliariai lankytis pas odontologus viso nėštumo periodu. Anot burnos priežiūros specialistės, „tai yra laikas, kuomet ypatingai svarbu rūpintis savo burnos sveikata, mat, stebint įvairių pasaulio sveikatos organizacijų tyrimų statistiką, randame vis daugiau duomenų, įrodančių, kad nėščiųjų gingvitas ir periodontitas gali daryti įtaką mažesnės kūno masės kūdikio gimimui bei gali būti priešlaikinio gimdymo ir kitų nėštumo komplikacijų rizikos veiksniais”. Taigi, prasta burnos sveikata nėštumo metu neigiamai veikia ne tik motinos sveikatą, bet ir daro ženklią įtaką kūdikio raidai.

Anot statistinių duomenų, apie 18% neišnešiotų kūdikių ir priešlaikinio gimdymo atvejų yra susiję su periodonto ligomis bei burnos gleivinės uždegimais. Anot higienistės A. Kapustinkaitės, „nėštumo laikotarpiu itin svarbu stebėti burnos sveikatos būklę, ypatingą dėmesį skiriant asmeninei burnos higienai, burnos ertmės priežiūrai, bei nepamiršti vieno svarbiausių faktorių – mitybos.” Apie racionalios mitybos svarbą nėštumo periodu yra kalbama daug ir tikrai ne be reikalo, mat embrioniniu laikotarpiu formuojasi vaisiaus dantų užuomazgos, vyksta pieninių dantų mineralizacija (prasideda jau 5 – 6 nėštumo mėnesį), kuri nulemia dantų atsparumą ėduoniui.

Besilaukiančių moterų mityba ir hormonų pokyčiai, pasireiškiantys kaip padidėjęs pykinimas ir vėmimas, turi įtakos dantų ir dantenų audinių būklei. Šie hormoniniai pokyčiai lemia mikrobiologinius pakitimus burnos floroje. Labai svarbu po vėmimo nepulti valytis dantų su šepetėliu, kad skrandžio rūgštys nebūtų įtrinamos į emalį, mat tai gali sukelti emalio pažeidimus. Užtenka praskalauti burną vandeniu, ir, tik praėjus 30-60 min išvalyti dantis dantų šepetėliu bei dantų pasta.

Moksliškai įrodyta, kad teisinga mityba ir tinkamas gyvenimo būdas lemia ne tik gerą emocinę bei fizinę nėščiosios savijautą, bet ir seilių, kurioms nėštumo metu atitenka gana svarbus vaidmuo, sudėtį, kiekį ir jų tekėjimo greitį. „Kuo daugiau ir greičiau išsiskiria seilės, tuo geriau yra apiplaunami dantys. Tai reiškia, kad ant dantų lieka mažiau maisto likučių, o ant švariai nuvalyto danties paviršiaus formuojasi seilių kilmės plėvelė, vadinama „įgyta pelikula”. Iš baltymų ir lipidų sudaryta plėvelė stabdo rūgščių patekimą į dantį bei kalcio ir fosforo difuziją iš danties audinio.” – teigia dantų priežiūros specialistė A. Kapustinkaitė. Šis, seilių pagalba kuriamas apsauginis danties sluoksnis veikia tarsi barjeras, stabdydamas dantų paviršiaus susidėvėjimą.

Kraujuojančios ir jautrios dantenos, įskaitant gingvitą, yra gana dažnas ir būdingas nėščioms moterims negalavimas. Šie požymiai yra burnos audinių atsakas į organizme padidėjusį progesterono ir estrogeno lygį. Burnos priežiūros specialistės teigimu, idealiausia – pasirūpinti burnos sveikata dar prieš planuojant nėštumą, kad dar iki nėštumo būtų išgydytas dantenų uždegimas ir neišsivystytų periodontitas. Anot higienistės A. Kapustinkaitės, „jei yra gera burnos higiena, kurią reguliariai stengiamasi palaikyti per visą nėštumo laikotarpį, visų šių burnos ertmės negalavimų galima ir išvengti. Nėštumo laikotarpiu rekomenduojama neapsiriboti tik kasdieniu dantų valymu šepetėliu ir tarpdančių siūlu. Rekomenduojama periodiškai lankytis pas dantų priežiūros specialistą, kuris atliktų profesionalią burnos higieną.”

Atminkite, jog, remiantis šiuo metu esamomis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, profesionalią burnos higieną saugiausia atlikti antrojo nėštumo trimestro metu. O odontologijos klinikų „Denticija” higienistai yra pasirengę atsakyti į jūsų klausimus bei pasirūpinti jūsų burnos sveikata.

Skaityti daugiau
Suskleisti