Atmintinė

Kaip prižiūrėti išimamus dantų protezus?

rugsėjo 30d., 2024

Teisinga protezų priežiūra turi įtakos jo ilgaamžiškumui, burnos sveikatos būklei ir bendrai savijautai. Todėl juos būtina kruopščiai valyti ir prižiūrėti, norint protezuotus dantis išlaikyti ilgaamžius ir nepraradusius estetinės išvaizdos, o savo likusius nuosavus dantis sveikus ir nepažeistus.

Burnos higiena

  • Laikykitės taisyklingos burnos higienos ir prieš valydami natūralius dantis išimkite protezus.
  • Dantis ir burną valykite minkštu šepetėliu du kartus per dieną, naudokite dantų pastą pagal jūsų esamą burnos ir dantų būklę. Taip pat naudokite tarpdančius valančias priemones ir kitas individualiai jums tinkančias burnos higienos priemones, kurias paskyrė specialistas.

Visas Jums reikalingas dantų ir protezų priežiūros priemones galite įsigyti mūsų klinikoje.

Maistas ir gėrimai

  • Rekomenduojama nekramtyti labai kieto maisto bei lipnių maisto produktų (gabalinio cukraus, karamelinių saldainių, keptos duonos, kukurūzų spragėsių, riešutų ir pan.). Nerekomenduojama valgyti karšto ir šalto maisto vienu metu.
  • Palaikykite burnoje šilto vandens gurkšnį ir tik tada išimkite protezą. Taip jis lengviau atsiklijuos nuo burnos gleivinės.

Išimamų protezų priežiūra

Valymas

  • Juos reikia valyti po kiekvieno valgio, bent jau praplauti po tekančiu vandeniu. Taip bus pašalinti visi maisto likučiai.
  • Valyti specialiu šepetėliu (arba kietu šepetėliu prailgintais šereliais) ir nešiurkščia dantų pasta arba geliu, kad nesubraižytumėte protezų paviršiaus.

Mirkymas

Po protezų valymo šepetėliu, mirkykite juos specialiame tirpale. Kiek laiko mirkyti protezus, skaitykite ant mirkymo priemonės pakuotės ir laikykitės gamintojo rekomendacijos. Po mirkymo nuskalaukite protezus tekančiu vandeniu.

Laikymas naktį

Protezus nakčiai reikia išsiimti ir laikyti sausai – leisti pailsėti burnos audiniams.

Apsilankymai pas gydytoją

Pirmais nešiojimo metais rekomenduojami 2 apsilankymai, vėliau pakanka vieną kartą per metus. Apsilankymo metu gydytojas odontologas apžiūri burnos ir protezų būklę, esant reikalui atlieka protezo korekciją.

Priemonės, reikalingos išimamų protezų priežiūrai ir nešiojimui:

  • Protezų valymo šepetėlis arba kietas šepetėlis prailgintais šereliais.
  • Protezų valymo gelis arba švelni dantų pasta tinkanti protezų valymui (RDA <55).
  • Protezų mirkymo skystis arba vandenyje tirpios tabletės skirtos protezų mirkymui.
  • Klijai, gerinantys protezų prisitvirtinimą.
Skaityti daugiau
Suskleisti